החזרים מקופות חולים וביטוחים פרטיים על חלק מהשירותים.
כל האבחונים מוכרים ע"י משרד הבריאות.

מוקד מידע וזימון תורים:

5806*

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
החזרים מקופות חולים וביטוחים פרטיים על חלק מהשירותים.
כל האבחונים מוכרים ע"י משרד הבריאות. 

OCD – על מה מדובר?

הפירוש של ראשי התיבות OCD או בהרחבהObsessive compulsive disorder  הינו הפרעה טורדנית כפייתית. מדובר בהפרעה נפשית אליה משויכים סימפטומים של טקסים כפייתיים ו/ או מחשבות טורדניות הגורמות לחרדה ולעיתים אף לדיכאון. בעבר, הפרעה זו סווגה במדריכי אבחנות פסיכיאטריים כהפרעת חרדה.

האדם אשר לוקה בהפרעה אינו מסוגל לשלוט ולסלק את מחשבותיו הטורדניות וחש חובה לבצע פעולות כפייתיות שונות, כמו למשל כיבוי והדלקה של מפסק החשמל מספר פעמים, שטיפה כפייתית של הידיים, ספירת חפצים, הימנעות מדריכה על הקווים באספלט (כמו בסרט 'הכי טוב שיש') ועוד. הפרעה זו פוגעת בתפקוד היומיומי של האדם ולמרות שרוב האנשים אשר סובלים ממנה מבינים מבחינה הגיונית שהתנהגותם חסרת כל היגיון, הם אינם מסוגלים להשתלט עליה ולהפסיק אותה.

האם OCD יכול לעבור?

ברוב המקרים, ה- OCD לא יעבור מעצמו ויחייב טיפול, כמו למשל טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) או טיפול תרופתי. יש פעמים רבות בהן המומחים של ME  – מרכזים לטיפול רגשי', ממליצים על שילוב של טיפול CBT עם טיפול תרופתי.  חשוב לדעת שרמת החומרה של ה- OCD יכולה להשתנות בתקופות שונות של החיים, אך היא תמיד תישאר ברקע ולכן חשוב לטפל בה. יש מחקרים המצביעים על כך שיש קשר בין ההפרעה להיבטים פיזיולוגיים ותורשתיים  , דבר המחדד את העובדה שהיא קיימת ויש חשיבות רבה לטיפול בה.

הפרעת טורדנית  כפייתית מלווה לעיתים בתחושה של בושה מצד האדם הסובל ממנה, שכן אותו אדם מודע לכך שהפעולות שלו אינן הגיוניות. כאשר המחשבות האובססיביות הופכות לאלימות (רצון לפגוע באדם מסוים) או מיניות, תחושת האשמה והבושה של האדם הלוקה בהפרעה מתעצמת ולעיתים גורמת לו להסתיר את הסימפטומים שלו. פעמים חולפות שנים עד שאותו אדם ניגש לטיפול, דבר מצער שכן אי טיפול יכול להוביל אדם בעל OCD למצב נפשי מעורער ולתופעות של דיכאון ומחשבות אובדניות. משום מצוקה זו ואפשרות החמרה במצב ,חשוב לפנות לטיפול מתאים מוקדם ככל שאפשר.

טיפול התנהגותי קוגניטיבי 'CBT' להפרעת OCD

נכון לשנת 2020, טיפול CBT, טיפול התנהגותי קוגניטיבי הינו אחד הטיפולים היעילים ביותר להפרעת OCD. מומחים רבים נוהגים להשתמש בעת הטיפול בשיטה בה חושפים את האדם לפחד ועוזרים לו למנוע תגובה למצב זה לאחר מכן. המטרה היא להישאר לאורך זמן עם אותו הזרז שגורם לתגובה וזאת על מנת לפתח סיבולת כלפי המחשבה ולהבין שאם לא מבצעים את אותה פעולה טקסית, שום דבר נורא לא יקרה.

אם למשל אדם חייב להדליק ולכבות את המתג של החשמל כמות מסוימת של פעמים כל פעם שהוא נכנס או יוצא מהחדר. לאחר טיפול, האדם יצא מהחדר, ילחץ על מתג הכיבוי פעם אחת וימנע מחזרתיות על הפעולה מספיק זמן על מנת להיווכח ששום דבר נורא לא קורה לו. שכן, רוב אותם אנשים שסובלים מ- OCD אינם נשארים מספיק זמן עם המצב המאיים, דבר המאפשר ללמוד שהתרחיש ממנו הם מפחדים לא יתקיים. בנוסף לחשיפת האדם לסיטואציה ממנה הוא מפחד, המטפל ילמד את המטופל להטיל ספק במחשבות הפחד האוטומטיות שלו.

טיפול תרופתי להפרעת OCD

כיוון שמחקרים שונים מצביעים על כך שהבסיס של הפרעת ה- OCD הינו פיזיולוגי וקשור לאי סדירות ביוכימית במוח (קיימת בעיה בוויסות של הסרוטונין במוח ולכן נפגעת היכולת של אנשים אלו לבצע סינון של המחשבות שלהם), אחד הטיפולים היעילים הוא טיפול תרופתי. אנשים אשר סובלים ממצב של טורדנית כפייתית מטופלים לרוב בתרופות נוגדות דיכאון ממשפחת ה- SSRI, משפחת ה- SNRI וממשפחת הטריציקלים.

אז האם טיפול יכול לרפא את הפרעת הטורדנות הכפייתית?

אמנם לא ניתן להעלים לחלוטין את ההפרעה, אך בהחלט ניתן לנהל אותה, להוריד את רמת המצוקה ולאפשר לאדם הסובל מ- OCD לשמור על אורח חיים תקין ומתפקד וזאת באמצעות טיפול משולב הכולל CBT + תרופתי, טיפול שהוכח כיעיל ביותר. בהצלחה!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out LoudPress Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out LoudPress Enter to Stop Reading Page Content Out LoudScreen Reader Support
me-מרכזים לטיפול רגשי

הדרך שלכם ושל היקרים לכם, לשיפור איכות החיים הרגשיים מתחילה כאן ועכשיו

מוקד מידע וזימון תורים:

משפחת ME מתרחבת

רוצה לקחת חלק בעשייה שלנו?