פוסט טראומה, דרכי טיפול והתמודדות
פוסט טראומה, או הפרעה פוסט טראומטית היא סיוט מתמשך ומהווה נטל כבד על הסובלים ממנה, כך שרבים מאבדים יכולת תפקודית וחייהם משתבשים לחלוטין. עם השנים והניסיון הרב שהצטבר בעניין, פותחו שיטות שונות לעזור לסובלים בהתמודדות היומיומית, להקל עליהם ואף להחזיר להם משהו מהשגרה שאבדה.
מהי הפרעה פוסט טראומטית?
הפרעת דחק פוסט טראומטית מכונה (Post-Traumatic Stress Disorder) ומוגדרת כהפרעה פסיכיאטרית השייכת לתחום הדחק (לחץ) וטראומה. בהפרעה זאת נחווה פלשבקים מאירוע הנחווה כמסכן חיים, חוסר שקט, חרדה חריפה וכן ניסיונות הימנעות ממחשבות או מצבים שמעוררים בנו את ההתקפים. סימפטומים אילו יחשבו ל PTSD רק במידה ואלה מתרחשים למעלה משלושה חודשים.
קבלו מספר נתונים שכדאי להכיר על פוסט טראומה
כ 8 אחוזים מאוכלוסיית העולם יסבלו מ- PTSD באופן מלא ומספר אחוזים נוספים ילקו בה באופן חלקי. תאונות, לידות קשות, מוות של אנשים קרובים, אירועים בשדה הקרב, פגיעות מיניות, אסונות טבע ועוד, עלולים להשאיר את חותמם עלינו בצורה קשה ביותר ולחזור אלינו בדרכים שונות. קיימות רמות שונות של עוצמה בסימפטומים בתגובות הפוסט טראומטיות ובסגנון שלהן, כך שכל מקרה הוא ייחודי וההתמודדות עמו נעשית בהתאם.
במצבים בהם אנו חווים חוויה סובייקטיבית כי קיים חשש ממשי לנפשנו או גופנו, אנו עלולים להגיע למצב של תגובת חרדה ואם אינה מטופלת עד לכדי תגובה פוסט טראומתית.. במהלך אירוע הטראומה נחוש פחד עוצמתי וחוסר שקט (עוררות), הזעה, דפיקות לב מואצות, יובש בפה, רעד, התפרצויות בכי ועוד. עקרונית, רוב האנשים יחזרו לשגרה בפרק זמן של עד 3 שבועות, גופינו ישתקם מהאירוע ונחזור למצב נפשי ופיזיולוגי תקין. עם זאת, כ 20 אחוזים מהאנשים שחוו אירוע טראומטי ימשיכו לחוות סימפטומים אלו לאורך זמן בעוצמה גבוהה ויפתחו תסמינים פוסט טראומטיים ברמה כזאת או אחרת.
הגורמים להפרעת דחק הפוסט טראומטית
להפרעת דחק הפוסט טראומתית היבטים פיזיים, ונפשיים:
היבטים ביולוגיים – בקרב הסובלים מפוסט טראומה מתקבלת תמונה בעייתית של פעילות הורמונלית המתקיימת בין הבלוטות: היפופיזה, אנדרנל והיפוטלמוס. במסגרת כך ניכרת רמה נמוכה יחסית של קורטיזול וכן ריכוז גבוה של אנדרנלין ונואנדרנלין המופרשים תחת לחץ. לעומת זאת, ימצא בדם ריכוז נמוך מהסטנדרט של אפיואידים המשמשים כמרגיעים.
היבטים נפשיים – על פי המודל הקוגניטיבי הלוקים בהפרעה אינם מסוגלים לבצע רציונליזציה של אירוע הטראומה המקורי. המודל ההתנהגותי מציע תהליך שמתחיל בשלב החשיפה לטראומה, בו מעוררת תגובה רגשית חזקה של פחד והתניה לחוויות השונות (מראות, ריחות, קולות) שאליהן נחשפים. לאחר מכן מתפתח דפוס הימנעות. על פי הפסיכואנליטיקה מתעוררת החייאה של טראומת ילדות בלתי פתורה המלווה בתסמינים אופייניים.
אתם יכולים להתמודד עם הפרעת דחק פוסט טראומטית
למרות תחושת חוסר האונים הרבה שחשים כאשר חווים פוסט טראומה, הרי הצטבר ידע רב בתחום ויש הרבה מה לעשות. הכירו על קצה המזלג את ארסנל האפשרויות שעומדות לרשותכם:
- טיפול מניעתי – יש יתרון רב בטיפול מונע זמן קצר לאחר הטראומה הכולל מגוון רחב של פעולות כמו התנהלות סמכותית עם הנפגע, הטלת מטלות שיעסיקו אותו, שמירה על מנח ישיבה ועוד.
- טיפול תרופתי – הטיפולים מתמקדים בעיקר במשפחת התרופות SSRI האפקטיבית לטיפול בדיכאון וחרדה. כמו כן, מחקרים מראים ש THC (החומר הפעיל בקנביס) מפחית סימפטומים אופייניים. בטיפול נהוג לטפל תרופתית גם בסימפטומים נלווים כמו כדורי שינה לאלה הסובלים מנדודי שינה ועוד.
- טיפול קוגניטיבי והתנהגותי – שיחות עם מטפל תורמות להחלמה ואותן ניתן לשלב בטיפול תרופתי. כמו כן, קיימת חשיבות רבה לתרגול. בעזרת טיפול (CBT (Cognitive Behavioral Therapy לומד המטופל להתמודד עם התקפי חרדה ולשבור את מעגל התניית המניעה שמתדלק את ההפרעה.
קיימות שיטות טיפול אפקטיביות נוספות כמו תרגילי יוגה מסוימים, וכן EMDR שמתבצעת באמצעות מצמוצי עיניים, תוך העלאת טריגרים מן האירוע הטראומטי.
אפשר להתמודד עם הפרעת דחק פוסט טראומטית ואף להחזיר את השליטה בחיים. לוקחים אחריות עכשיו ומחזירים את השליטה שלנו לעולמנו, עבורנו ועבור כל מי שחשוב לנו. צרו קשר עכשיו עם ME רשת מרכזי טיפול רגשי , במספר 5806* או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם לגבי דרכי התמודדות עם פוסט טראומה.