הפרעת קשב וריכוז – מי רשאי לאבחן?
אבחון של הפרעת קשב עפ"י חוזר משרד הבריאות בקרב ילדים, חייב להיעשות אך ורק באמצעות רופא בעל ניסיון מקצועי בתחום הפרעות הקשב והריכוז, לרבות נוירולוג המומחה בתחום התפתחות הילד, פסיכיאטר ילדים ונוער, רופא ילדים בעל ותק של 3 שנים לפחות בהתפתחות הילד ו/או רופא ילדים מומחה אשר עבר התמחות מעשית בתחום הפרעת קשב. בקרב מבוגרים, הפרעת קשב וריכוז חייבת להיות מאובחנת על ידי נוירולוג או פסיכיאטר.
אבחון הפרעת קשב וריכוז בקרב ילדים - מה חייב לכלול הליך האבחון?
אבחון הפרעת קשב עפ"י חוזר משרד הבריאות חייב לכלול הערכה קלינית של אותו רופא מומחה אותו הזכרנו בפסקה הקודמת. במסגרת הערכה תיבדק ההיסטוריה הרפואית של הילד ומשפחתו, תתבצענה הערכות על פי הקריטריונים של מדריך DSM והערכה של הפרעות אפשריות אחרות ותיערך בדיקה קלינית מפורטת. בנוסף, תהליך האבחון תמיד יכלול שאלונים להורים ולצוות ההוראה של הילד וכלים אבחוניים נוספים וזאת בהתאם להמלצת הרופא.
מרכיבי האבחון ב- ME מרכזים לטיפול רגשי ונפשי
ב- ME אנחנו מאמינים בראייה כוללת ואבחון של התסמינים הנלווים לאבחון קשב וריכוז. חשוב לדעת שלמרבית הילדים החשודים כסובלים מהפרעת קשב וריכוז יש פגיעה בתפקודים הבאים:
- ויסות – קשיים בויסות רגשי, ויסות חושי, ויסות התנהגותי ועוד.
- מיומנויות ניהוליות – קושי בשמירה על רצף מטלות, עמידה בזמנים, ארגון ועוד.
- קשיים במיומנויות חברתיות – כמו למשל הבנת סיטואציות חברתיות, יכולות איפוק, היכולת להתערב כשצריך ועוד.
- איזון רגשי - כ- 50% מאלו שיאובחנו כסובלים מהפרעת קשב וריכוז יאובחנו גם כסובלים מחרדה או מהפרעות במצב הרוח.
- מיומנויות למידה – כ- 45% מאלו שיאובחנו כסובלים מהפרעת קשב וריכוז יאובחנו גם כסובלים מלקויות למידה.
על מנת להתייחס לכל הסימפטומים הנלווים ולא רק להפרעת קשב עצמה, האבחון במרכזי ME יתבצע אך ורק על ידי פסיכיאטר ילדים ונוער, שכן מומחה זה ידע לאבחן את הפרעת הקשב והריכוז תוך התייחסות לכל התסמינים הנלווים כאבחנה מבדלת וידע למקד ובהתאם להמליץ על המשך דרכי ההתערבות על מנת ליצור איכות חיים לסובל, למשפחתו ולסביבתו.
אבחון הפרעות קשב וריכוז ב – ME – איך מתבצע האבחון?
כאמור, האבחון יתבצע על ידי פסיכיאטרים המומחים לטיפול בילדים ולנוער. אנשי מקצוע בעלי ידע וניסיון באבחון קשב וריכוז. אבחון הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים ובני נוער יכלול שלושה מפגשים אישיים בני שעה. הדברים החשובים אותם יש לדעת אודות מפגשים אלו הם:
- טרם תהליך האבחון ההורים והגננת/המורה ידרשו לענות על שאלונים אשר ישלחו להם באמצעות הדואר האלקטרוני. ההורים ידרשו להגיע עם השאלונים במועד האבחון.
- מפגש ראשון - פגישה זו מיועדת להורים ותתקיים ללא נוכחותו של הילד. בפגישה תספרו לנו על אתגרי ההתמודדות של ילדכם והאתגרים של הסביבה מולו. המטרה בפגישה זו, המתקיימת רק בנוכחותכם ההורים, היא היכרות ראשונית של ילדכם באמצעות שיח חופשי וללא פגיעה ברגשות הילד.
- מפגש שני - פגישה פרטנית עם הילד. בפגישה זו הפסיכיאטר ישוחח עם הילד או/ותוך כדי משחק (המותאם לגיל הילד), ויתרשם מהאתגרים שהוא עצמו חווה.
- מפגש שלישי - פגישת סיכום הכוללת ייעוץ והמלצות. בפגישה זו נעדכן אתכם באשר לאבחנה של ילדכם, האתגרים הטיפוליים, ההמלצות הטיפוליות, סוג הטיפול והמטפל המתאים. בנוסף, הרופא המטפל עשוי להפנות את הילד לאבחון ממוחשב (MOXO) אשר משמש ככלי עזר נוסף בתהליך שמטרתו דיוק ובהירות.
לאחר קבלת התמונה המלאה נשקול טיפול תרופתי המתאים לילדכם וזאת בהתאם לתוצאות שהתקבלו. תהליך ההתאמה לטיפול התרופתי עלול להיות מעט ארוך ויכלול את כל הקשור אל התאמת התרופה, המינונים הנכונים לילד, מעקב אחרי תופעות לוואי (במידה וקיימות), וכן בדיקה ומעקב אחר מדדים נוספים החיוניים להצלחת הטיפול. בנוסף, לפי הצורך, נמליץ על המשך התערבות כגון טיפול רגשי, הדרכת הורים, הקניית מיומנויות לתיפקודים ניהוליים ועוד. נתאים את סוג המטפל והגישה הטיפולית בהתאם לתוצאות שהתקבלו באבחון. באחריותנו לדייק עבורכם ההורים את ההמשך וזאת על מנת שלא תמצאו את עצמכם מבולבלים ומתלבטים בין האפשרויות השונות.
רוצים לדעת יותר על הליך אבחון הפרעת קשב וריכוז בקרב ילדים, בני נוער ומבוגרים? אצלנו ב-ME, מרכז המומחים לטיפול רגשי ונפשי, תוכלו למצוא שירותי סיוע והכוונה מקדימים לאבחון הפרעות קשב וריכוז. לפרטים נוספים בנושא, חייגו: 5806*
מוזמנים לצור איתנו קשר
למאמרים נוספים בתחום...