אחד מהמאפיינים המזוהים ביותר עם גיל ההתבגרות הוא הפער התקשורתי הנוצר בקשר בין המתבגרים להוריהם. פער זה נובע בין היתר מהצורך הטבעי של המתבגר לסגל ולגבש לעצמו זהות עצמאית במהלך גיל ההתבגרות, צורך העלול להוביל לשינויים התנהגותיים המקשים על יצירת שיח נינוח ובונה בין המתבגר להוריו. ככל שהשינויים ההתנהגותיים אצל המתבגר גדולים או קיצוניים מדי, כך הפער התקשורתי בין הנער/ה לבין הוריו הולך וגדל ודבר מוביל לעימותים יומיומיים בין הצדדים ולתחושה משותפת של כל אחד מהצדדים ש-"אין עם מי לדבר"...
יחד עם זאת, חשוב להבהיר ולציין שפער תקשורתי בין המתבגרים להורים אינה גזירת גורל ובאמצעות מספר כלים מעשיים ניתן להתגבר על הפער שנוצר וליצור יחסי תקשורת טובים ונכונים. אז כיצד עושים זאת? להלן מספר טיפים מעשיים שיסייעו גם לכם לבסס תקשורת טובה ונכונה עם ילדיכם המתבגרים:
- כבדו את פרטיותם - חטטנות יתר מצד ההורים בנעשה בחייהם של ילדיהם המתבגרים, עלולה להיתפס אצל המתבגר כחוסר אמון בסיסי בו ובזכותו הטבעית לגבש לעצמו דרך חיים עצמאים, ולכן הדבר עלול לעורר התנגדות רבה מצידו שרק מרחיבה ומדגישה את הפער התקשורתי בין הצדדים. לפיכך, נקיטת עמדה מכבדת יותר מצד ההורים בנוגע לפרטיות ילדיהם, היא זו אשר תאפשר למתבגרים להרגיש שסומכים עליהם ובמקביל תהווה בסיס ליצירת תקשורת טובה ומשתפת בין הצדדים.
- גלו עניין ותנו קרדיט - הביעו עניין בתחומים השונים הקרובים לליבו של ילדיכם המתבגר ואפשרו לו לשתף אתכם בדעותיו ורעיונותיו מבלי לפסול אותם מלכתחילה. עשו זאת בצורה מעודנת מבלי לחטט יתר והקפידו לתת קרדיט בכל פעם שהוא משמיע דעה אחראית ובוגרת.
- נוכחות וסמכות הורית - בניגוד למה שנראה לעין, מתבגרים רבים זקוקים לנוכחות הורית במהלך גיל ההתבגרות, ולכן, חשוב שהתקשורת ביניכם לבין ילדיכם המתבגרים תהיה מבוססת על ההפרדה שבין הרצון להקשיב ולקחת חלק בנעשה בחייהם לבין האחריות והסמכות ההורית שלכם. לצורך כך, הגדירו להם ולעצמכם קווים אדומים וגבולות והקפידו שלא לאפשר להם לחרוג מהם. גבולות אלו חייבים להיות נוכחים גם באופן בו אתם מתקשרים עם ילדיכם המתבגרים. כן, מותר לצעוק ולכעוס מפעם לפעם, אך בשום מקרה אל תאפשרו שיח לא ראוי של ניבולי פה. הכי חשוב- אל תיפלו בפח של להיות "חברים" של ילדיכם וזכרו שהם זקוקים ליד וסמכות מכוונת בלי קשר לגילם.
- חוויות משותפות- במהלך גיל ההתבגרות, קרוב לוודאי שילדיכם יעדיפו לבלות יותר עם חבריהם הקרובים ופחות עם בני ובנות המשפחה. יחד עם זאת, חשוב לשמור על מסגרת משפחתית במסגרתה נוצרות חוויות חדשות, ולכן, הקפידו ליצור הזדמנויות המאפשרות את יצירתן של חוויות משותפות.
- הדרכות הורים – במידה ואתם מתמודדים עם נתק הולך ומתמשך בתקשורת עם ילדיכם המתבגרים ואם גם אתם חווים רגעי משבר תכופים במערכת היחסים שלכם עם ילדיכם, אנו ממליצים לכם להסתייע בשירותי הדרכה והכוונה שונים המוצעים לכם במסגרת טיפוליות כאלו ואחרות.
רוצים לדעת יותר על הדרכים ליצירת תקשורת טובה עם מתבגרים? אצלנו ב-ME, מרכזים לטיפול רגשי, עומד לרשותם צוות מומחים העוסק ומתמחה בהדרכות הורים וביצירת מסגרות טיפוליות המותאמות לכל בעיה, אתגר וקושי עימו אתם נדרשים להתמודד בקשר היומיומי אל מול ילדיכם המתבגרים. התקשרו אלינו בכוכבית 5806 עוד היום ותתחילו לראות את השינוי החיובי..
מוזמנים לצור איתנו קשר
למאמרים נוספים בתחום...
למאמרים נוספים בתחום...